Нарцис

 Нарцис

Narcissus tazetta "Paperwhites"
Наричан “ жълт “ нарцис или “ кичест “ нарцис, той всъщност е луковично растение със снежно бели кичести цветове, което пренася градината вкъщи през зимните месеци. Част от семейство Amaryllis, ботаническото име на рода е Narcissus.

Жълтия нарцис може да роди цели 20 цвята на едно стебло. Повечето цветя са ароматни, а луковиците по принцип са диворастящи, в места с нестуден климат. По тази причина, Tazettas, лесно се гледа в парникови условия. Изберете видове като “ Ziva “ с чисто бели цветчета или “ Nazareth “ с кремави венчелистчета и светло жълта чашка.

Използвайте най-горния рафт на вашия хладилник, за да запазите луковиците и когато сте готови да ги засадите, напълнете половината до ¾ от съд по ваш избор с необработена пръст за саксии (смесена с едър пясък, перлит или дървесна кора ). Поставете в нея луковиците, а за да ги задържите на едно място, струпайте около тях речни камъчета. Вместо камъчета, можете да разпръснете наоколо семена от райграс, за още по-натурална основа. След като ги засадите, полейте ги добре. Изчакайте докато повърхността на почвата изсъхне и тогава полейте отново. Осигурете силна дневна или изкуствена светлина, за да избегнете отслабването на стеблата.

След като луковиците покълнат, поливайте едва когато повърхностният слой на почвата е сух, а това означава 2-3 пъти в седмицата. Не е необходимо да използвате тор. Много разсадници и градински центрове разполагат с луковици за нарциси, които специално ще бъдат отглеждани на закрито през зимата. Преди да купите, помислете за възможността да сменяте саксията, за да създадете условия за многократен цъфтеж през пролетта.





{START_COUNTER}