Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:12 20.04.24 
Клубове/ Хоби, Развлечения / Цветарство и градинарство Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема ОТГЛЕЖДАНЕ НА БАНАН - продължение
Автор pegasO7 (tss)
Публикувано23.09.06 12:44  



Бананът е тревисто растение от сем. Musaceae с латинско наименование Musa sapientum. Бананът не е дърво, а тревисто растение без същинско надземно стъбло, което няма нищо общо с палмите - те са от сем Arecaceae. Това на което казваме стъбло всъщност са листните дръжки насложени една върху друга. Същинското стъбло на банана се намира под почвата има грудковидна форма и се нарича ризом от кайто излизат множество издънки. След като растението формира листния си апарат което обикновено става на третата година, от централната ос излиза съцветието. То се явява последно звено в развитието на банана и след като узрее растението умира като излезлите издънки го заместват. Съцветието е сложно и представляма голям лилав прицветник под който има много редички бананчена, всяко от което на върха завършва с жълт цвят.
Бананът е партенокарпно растение тоест при него няма опрашване - мъжките и женските цветове са напълно стерилни т.е. няма полов процес от което следва че е абсурдно да се говори за наличието на семки. Тук говоря за селскостопанския банан а не за декоративни бананчета.Тоест плодовете растат партенокарпно без семки поради простата причина че няма от къде да дойдат след като нямаме оплождане. Бананът се размножава ЕДИНСТВЕНО вегетативно т.е. само с издънки. Хубаво е издънките да се премахват докато растението не цъфне понеже дърпат хранителни вещества от него и забавят растежа му. След като цъфне може да се остави една издънка която да замести майката банан след като даде плод и умре. Бананът е типична рожба на тропика ето защо лятото се развива много добре на открито в Бг, но зимата боледува. Никога няма точна рецепта за поливането - то зависи от външната температура - когато е много горещо се полива по често, когато е по хладно съответно - по рядко. Просто наблюдавайте пръста дали е засъхнала и поливайте тогава. Успех в отглеждането!
Прилагам всички снимки на моя банан който цъфти и скоро ще похапвам бананчета
Тук е точно преди да се отвори съцветието -



Току що отвореното съцветие -























Това са вече извадените и засадени издънки



Ето и начина на размножаване -













Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* ОТГЛЕЖДАНЕ НА БАНАН - продължение pegasO7   23.09.06 12:44
. * Re: ОТГЛЕЖДАНЕ НА БАНАН - продължение minironi@abv.bg   06.11.11 12:32
. * Re: Не е истина .Jess.   23.11.11 14:51
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.