Билбергия

 Билбергия

Билбергия -
Billbergia



Произход: Средна и Южна Америка, Антилските острови

В природата съществуват около 55 вида билбергии.
Билбергията е епифитна бромелия. Достига на височина
40 - 60 см. Листата и са изправени, теснолинейни, твърди, зелени, понякога назъбени по краищата, понякога не. Образуват листна розетка, която не при всички билбергии е плътна. Цветовете са изключително атрактивни. Те растат на гроздове върху дълги изправени или увиснали стебла, стърчащи над листата. Брахтеите са ярко оцветени и често контрастират с цветовете. Цветовете и брахтеите са дълготрайни. Растението цъфти един единствен път и рядко живее повече от 3 години. След прецъфтяването обикновено умира. Преди това встрани от основата на розетката се появяват нови розетки. Когато станат достатъчно големи, за да могат да се отделят, без да се наранят (13 - 15 см), трябва да се извадят и да се засадят поотделно.
Растението изисква проветриво място – понася добре въздушни течения.

Някои видове:
Billbergia amoena – с розови брахтеи и зелени цветове със син кант
Billbergia nutans – със силно увиснали цветоносни стебла и жълтеникаво-зелени цветове със синьо кантче в ярко открояващи се розови брахтеи
Billbergia venezuelana – с розови брахтеи, бели чашкообразни листчета и зеленикаво-жълти цветове
Billbergia x fantasio – хибрид с едри изправени пепеливо-зелени листа, изпъстрени с кремаво. Цветоносното стебло е изправено, с ярко розови брахтеи и зеленикави цветове с наситено-синьо ръбче.

Светлина: много светло, може и пряка слънчева светлина

Билбергията произхожда от места с ярко изразени сухи периоди на покой. Следователно температурният и водният режим трябва да бъдат съобразени с това.

Температура: лятото – топло, оптимална to – 18 - 25oС; зимата – оптимална to – 12oС, за кратко понася и по-ниски температури.

Поливане: лятото – умерено, но редовно; зимата – минимално. Полива се с мека вода със стайна температура. Не всички билбергии имат плътна розетка, затова те могат да се поливат в пръстта. Тези билбергии, които имат плътна розетка, се поливат и в розетката, с изключение на зимните месеци.

Пръскане: обилно – само лятото, но по време на цъфтежа не се пръска! (съкращава се животът на цвета)

Въздушна влажност – средна. Но издържа и на по-сух въздух.

Торене: пролет, лято – от май до септември – на 2 седмици. Използва се тор за бромелии или тор за стайни растения, като дозата е 1/2 от препоръчваната за другите растения.

Пресаждане: не е необходимо. Новите растения се засаждат в градинска пръст, смесена с торф и пясък.

Размножаване:
- Издънки, когато достигнат дължина 13 – 15 см – в пръст – ранно лято;
- Семена – посяват се напролет в обеззаразена пръст, която се поддържа влажна, при температура над 20о. Държат се на полу-сянка.
Младите растения цъфват след 2 години.

Вредители:
- Листни въшки – по горната страна на листата. Поразените листа пожълтяват и умират.
- Бромелиева щитоносна въшка – и от двете страни на листата. Поразените листа пожълтяват и умират.
- Памуклийка – растението спира растежа си, листата жълтеят и умират. Наличието и е предпоставка за гъбични заболявания.
- Акар – и от двете страни на листата. По поразените листа се появяват паяжини, листата пожълтяват и умират.

Когато се налага третиране на растението с препарати срещу вредители, трябва да се внимава препаратът да не остане в розетката.





{START_COUNTER}